top of page

Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας: Η Κυριακή των Μυροφόρων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συμπαραστατούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού, οικονόμο π. Παντελεήμονα Μάχα, τον συνταξιούχο ιερέα π. Χρήστο Κουρέτση, τον Αρχιδιάκονο π. Στέφανο Καππέ και τον Διάκονο π. Αμβρόσιο Καλλιάφα. Το ιερό Αναλόγιο διακόνησαν ιεροψάλτες της περιοχής, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Αθανασίου Τσαπόκου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις Μυροφόρες Γυναίκες, τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και τον Νικόδημο, τον κεκρυμμένο μαθητή του Χριστού, που αποτελούν πρότυπα τόλμης, θάρρους και αγάπης. Ήταν αυτοί που δεν πίστεψαν, ότι επάνω στον Γολγοθά γράφθηκε το τέλος του Ιησού Χριστού. Όλοι τους υπήρξαν Μαθητές Του και μάρτυρες της τόλμης, του θάρρους και της αγάπης, που δεν τον εγκατέλειψαν έως το τέλος.

Ο Ιωσήφ τόλμησε και ζήτησε την άδεια από τον Πιλάτο για να λάβει το σώμα του Ιησού, διακινδυνεύοντας να αποκαλύψει την ιδιότητα του κεκρυμμένου μαθητού, να απωλέσει την κοινωνική του θέση, να στοχοποιηθεί από τους συμπατριώτες του και να χάσει ακόμα και τη ζωή του. Τόλμησε και αξιώθηκε να παραλάβει το νεκρό σώμα τού Ιησού, να Του προσφέρει τις επιθανάτιες τιμές, να Τον ενταφιάσει και να αναδειχθεί έτσι σε παράδειγμα ανδρείας, που μας διδάσκει και μας ελέγχει.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι οφείλουμε και εμείς να αποκτήσουμε αυτήν την τόλμη και την αγάπη για τον Χριστό. Να λαχταρούμε και να ποθούμε τον Χριστό. Να προσερχόμαστε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας για να λαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα Του. Να του προσφέρουμε την καρδιά μας για να ενθρονισθεί σε αυτή και τότε όλη η ζωή μας θα έχει ως κέντρο της τον Ιησού Χριστό.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου τους δύο ιερείς, τον π. Παντελεήμονα, τον οποίο ευχαρίστησε για την διακονία του στον Ιερό Ναό, αλλά και στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως και τον προέτρεψε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την προσφορά του και τον π. Χρήστο, τον σεμνό και ταπεινό κληρικό που, για πολλές δεκαετίες, υπηρέτησε σε διάφορες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, κυρίως στην Αρχιερατική Περιφέρεια Μεσολογγίου.

Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός παρέστη στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ρένου Χριστοδουλίδη, με τίτλο «Το πιο γλυκό λεμόνι». Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο Χρυσόγελου, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος κ. Ελένη Πλακίδα, ενώ η φιλόλογος κ. Παναγιώτα Φλωροπούλου μίλησε με θέμα: «Η καθημερινότητα των ΑμεΑ στην σύγχρονη εποχή». Την μουσική επένδυση της εκδήλωσης ανέλαβαν μαθητές της ομάδας φιλαναγνωσίας του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ζωντανές εικόνες του Θεού, πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή Του. Ο Χριστός μας δίδαξε την έμπρακτη αγάπη. Προσέφερε το φως στους τυφλούς, ήγειρε παραλυτικούς, αποκατέστησε χωλούς, χάρισε την ίαση στους ανθρώπους, ανέβηκε στον Σταυρό και θυσιάστηκε, διδάσκοντας μας, ότι η αληθινή αγάπη φθάνει μέχρι τη θυσία και την κένωση.

Μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τα άτομα με ειδικές αναγκές, που προβάλλουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και μας διδάσκουν με τη θέλησή τους, με την δύναμή τους, με τον αγώνα τους, υποκλινόμαστε ανυπόκριτα και παίρνουμε δύναμη από την δική τους δύναμη. Οφείλουμε να προσφέρουμε την αγάπη που πρέπει και να σηκώνουμε και εμείς, όσο μπορούμε, τον δικό τους σταυρό, μιμούμενοι τον Κύριό μας, ο οποίος βίωσε την σταυρική πορεία, χαρίζοντας μας την Ανάσταση.

Η κοινωνία μας αλλάζει και με τις μεγάλες, αλλά και με τις μικρές και ατομικές πρωτοβουλίες και χρειαζόμαστε όλοι μας μια ουσιαστική αλλαγή, η οποία θα μας κάνει να μπορούμε να αγαπάμε πιο ανθρώπινα όλους τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων με σωματική, ψυχική ή πνευματική αναπηρία.

Comments


bottom of page