top of page

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Θεολόγου στον, υπό ανέγερση, πανηγυρίζοντα, ομώνυμο Ιερό Ναό στην πόλη του Αγρινίου.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού που τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 24ης Ιανουαρίου 2023, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθους πιστών Χριστιανών, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του μεγάλου Αγίου, που ανήκει στην χορεία των τριών Θεολόγων Αγίων της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην μητέρα του Αγίου, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην μετέπειτα πορεία του υιού της, λέγοντας, ότι τέτοιες μητέρες έχουν μεγάλη παρρησία στον Θεό και εκφράζουν την αγάπη του Θεού μέσα στον κόσμο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ταπείνωση και την ευαισθησία του Αγίου, στην υπακοή που έδειχνε στην κλήση του Θεού και στο σπουδαίο θεολογικό έργο που μας κληροδότησε, ειδικά κατά την περίοδο της Ποιμαντορίας του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που το σκάφος της Εκκλησίας κλυδωνιζόταν από την τρικυμία των αιρέσεων.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ναού, πρωτοπρ. Δημοσθένη Δροσοπαναγιώτη για το έργο που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει στην σχετικά νέα αυτή Ενορία του Αγρινίου. Επί των ημερών του ιδρύθηκε η νέα Ενορία, θεμελιώθηκε ο Ιερός Ναός και αποπερατώθηκε ο ισόγειος Ναός. Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε στους Ενορίτες, ότι ο π. Δημοσθένης υπέβαλλε την παραίτησή του από την θέση του Προϊσταμένου, την οποία έκανε δεκτή και διόρισε νέο Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, τον π. Χρήστο Μουσελίμη. Απένειμε, μάλιστα, στον π. Χρήστο το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου, με την παρότρυνση και την ευχή να οργανώσει και να συντονίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους Ενορίτες, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες αποπερατώσεως του περικαλλούς Ναού του Αγίου Γρηγορίου, έτσι ώστε του χρόνου να φιλοξενήσει τις ετήσιες λατρευτικές εκδηλώσεις της εορτής.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νεκταρίου Δροσοπαναγιώτη και του Λαμπαδαρίου κ. Χρήστου Ζήση.

Το πρωί της Τετάρτης τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος, στη συνέχεια, προεξήρχε στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στο κήρυγμά του ανέλυσε τη φράση: «Ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός», από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Εορτής και αναφέρθηκε στις ιδιότητες του καλού ποιμένα. Ο καλός ποιμήν θυσιάζεται για το ποίμνιό του, προστατεύει τα πρόβατα από τους λύκους και τους κινδύνους, γνωρίζει τα μέλη της ποίμνης του και αναγνωρίζεται από αυτά.

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να εμπιστευθούν τη ζωή τους στον Καλό Ποιμένα, τον Ιησού Χριστό, που θυσιάστηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων. Να τον αναγνωρίσουν ως Σωτήρα και Λυτρωτή, να αναπτύξουν μια ζωντανή μεταμορφωτική σχέση μαζί Του, ζώντας μέσα στην λογική ποίμνη του Χριστού, που είναι η Εκκλησία, όπου θεραπεύονται από τις επιπτώσεις της αμαρτίας, δια των ιερών Μυστηρίων.

Στη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου και του 12ου Νηπιαγωγείου, που βρίσκονται δίπλα από τον Ιερό Ναό.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page