top of page

Μητρόπολη Καστοριάς: Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλίγγενεσιας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Λαμπρά εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική μας Παλιγγενεσία του 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων απετέλεσε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς.


Το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός καθώς και η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.


Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπική μέθεξη του Ευαγγελισμού από τους πιστούς.


Την κυριώνυμη ημέρα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Αντί κηρύγματος, αναγνώσθηκε από τον π. Στέφανο Σχοινά η ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη Καλλινίκου επί τη ευσήμω εορτή του Ευαγγελισμού.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την επέτειο της Επαναστάσεως, ενώ αμέσως μετά Κλήρος και λαός, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.


Κατά την δοξολογία τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς και Επίτροπος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού κ. Νικόλαος Αλχασίδης.


Παρόντες στην Δοξολογία ήταν ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήριος Αναγνωστόπουλος, οι Βουλευτές νομού Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Συνταγματάρχης Ιωάννης Σμαλιός, Αστυνόμος Νικόλαος Έξαρχος και Πύραρχος Ιωάννης Αμανατίδης αντιστοίχως, και αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία της πόλης.


Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πλατεία Μακεδονομάχων για την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση των στεφάνων και αμέσως μετά παρακολούθησε την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Μετά την παρέλαση ο Σεβασμιώτατος προέβη στην εξής δήλωση – ευχή ενώπιον των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης:


«Στην ταυτότητά μας είναι γραμμένο με ανεξίτηλα γράμματα ένα όνομα. Το όνομα της Παναγίας. Και την ταυτότητα αυτήν σφράγισαν οι Ήρωες που μας ελευθέρωσαν, του 1821 και 1912.


Καθώς παρακολουθούσα τα παιδιά μας που παρήλαυναν, τα καμάρωνα, τα ευλογούσα και τους ευχόμουν με πολλές ευχές.


Μία ευχή ήταν να τα σκεπάζει η Παναγιά μας.


Η άλλη ευχή, να καλλιεργήσουν με την βοήθεια των παιδαγωγών τους, όλα τα χαρίσματα και τις αρετές που έχουν -και το κάθε παιδί έχει πολλές αρετές και χαρίσματα- και να θεραπεύουν τα πάθη, που ως επί το πλείστον τους μεταδίδουμε εμείς οι μεγαλύτεροι.


Ακόμη ευχήθηκα να αποκτήσουν την ανιδιοτελή αγάπη, που είναι το νόημα του κόσμου.


Ευχήθηκα ακόμη να έχουν πολλούς πολλούς λόγους να παραμείνουν στον τόπο τους, στην Μακεδονία, στην Καστοριά μας.


Ευχήθηκα για τα παιδιά μας και άλλα πολλά, και πάνω απ᾽ όλα να τα σκεπάζει η Παναγιά.


Και παραφράζοντας τον χαιρετισμό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Θεοτόκο, θα κάνω μια ευχή για την Πατρίδα μας:


Χαίρε ευλογημένη Πατρίδα μας, ο Κύριος και η Παναγιά μετά σου!


Χρόνια πολλά και ευλογημένα!».

bottom of page