top of page

Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας: Η εορτή του Προφήτου Ηλιού στην Κάτω Μυρτιά Τριχωνίδος.

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Το γραφικό χωριό Κάτω Μυρτιά του Δήμου Θέρμου, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, έχοντας μοναδική θέα προς τη λίμνη, επισκέφθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός, όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Εφημέριος της ενορίας π. Κοσμάς Δόσιος, ο Αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και ο Διάκονος Αμβρόσιος Καλλιάφας, ενώ στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του χωριού.

Κατά το κήρυγμα του, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη επίσκεψη στην όμορφη αυτή Ενορία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Θέρμου και συνεχάρη τους κατοίκους του χωριού, γιατί, σχεδόν στο σύνολό τους, προσήλθαν και συμμετείχαν με ευλάβεια στην Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον μέγιστο των Προφητών, τον Προφήτη Ηλία και περιέγραψε την ισχυρή και δυναμική προφητική του προσωπικότητα, το προφητικό του έργο και τα πολλά και εξαίσια θαύματα που επετέλεσε. Μίλησε για την εποχή, κατά την οποία έδρασε, μία εποχή αποστασίας του λαού από το θέλημα του Θεού και τόνισε ιδιαίτερα ότι: «ο Προφήτης Ηλίας διείσδυσε μέσα στην ιστορική πραγματικότητα όχι αυτόκλητος, αλλά ως εντολοδόχος του Θεού. Ο Θεός, παρότι ο άνθρωπος πολλές φορές τον αρνείται, είτε μεμονωμένα, είτε συλλογικά, ποτέ δεν αποστρέφεται το πλάσμα Του και πάντοτε βρίσκει τρόπους να αφυπνίσει τις κοιμισμένες συνειδήσεις των ανθρώπων, να ανακαλέσει το πλάσμα Του και να το επαναφέρει στο επίπεδο που του αρμόζει και στο αληθινό φως».

Ανέφερε ότι «ήταν μια ακέραιη προσωπικότητα που κανένας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει το μεγάλο ύψος των αρετών του. Όλοι στη μορφή του Προφήτη Ηλία διέκριναν και συνειδητοποιούσαν, ότι ήταν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό ανάμεσά τους. Ήταν το στόμα του Θεού σε εκείνη την ιστορική συγκυρία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο θαύμα της ανομβρίας λέγοντας τα εξής: «Τότε ένας Προφήτης καθόρισε τους νόμους της φύσης, όχι για να την καταστρέψει, αλλά για να επαναφέρει τους ανθρώπους στην μετάνοια. Τώρα, εμείς οι άνθρωποι, όλοι μαζί τί κάνουμε; Ανατρέπουμε τους νόμους της φύσης από αλαζονεία και υπερεκμετάλλευση και φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, που δεν τις αντέχει ούτε ο άνθρωπος, ούτε το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Έχουμε πυρκαγιές και φωτιές που κατακαίουν τα πάντα, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, από τη μία ξηρασία και από την άλλη κατακλυσμούς βροχής. Και το ένα καταστρέφει και το άλλο καταστρέφει. Και διερωτάται ο άνθρωπος, πού θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση; Μήπως, τελικά, υποφέρουμε χάριν της δικής μας αποστασίας; Δεν σεβαστήκαμε το περιβάλλον. Το μολύναμε και το εκμεταλλευτήκαμε για να παράγουμε ακατάπαυστα και να καταναλώνουμε άπληστα. Και να, τώρα το αποτέλεσμα· εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια μας, εξαρτόμαστε από τα κλιματιστικά μας. Μήπως πρέπει να μετανοήσουμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής; Μήπως αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι ισχυροί της γης, οι έχοντες μεγάλη ευθύνη στον τομέα της παραγωγής και της εκμετάλλευσης των ειδών που προσφέρει ο πλανήτης μας;».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να μελετήσουν το βίο του Προφήτη Ηλία, να αναζητήσουν και να εντοπίσουν στοιχεία του που μπορούν να μιμηθούν μέσα στο σύγχρονο κόσμο και τόνισε ότι η Εκκλησία και ο κόσμος σήμερα έχουν ανάγκη την γνήσια και αυθεντική προφητική παρουσία.


Comentários


bottom of page