top of page

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Ο Εσπερινός της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Ο Εσπερινός της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Λυκουρίσσης

Την εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγύριζει η ομώνυμη Ιερά Μονή Παναγίας Λυκουρίσσης που βρίσκεται στο χωρίο Σκουτερά Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού που τελέσθηκε το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Συμμετείχαν πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, πολιτευτές και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, ότι εορτάζουμε την τελευταία Θεομητορική εορτή του Αυγούστου, που είναι ο μήνας της Παναγίας, αλλά και του εκκλησιαστικού έτους. Η σημερινή εορτή δεν έχει σχέση με κάποιο γεγονός από την ζωή της Παναγίας μας. Εορτάζουμε την Κατάθεση της Τιμίας της Ζώνης και καλούμαστε να αναφερθούμε στην Υψηλότερα των ουρανών και την καθαρότερο λαμπηδόνων ηλιακών.

Αναφέρθηκε σε τρεις από τις αρετές της Παναγίας μας που καλούμαστε και εμείς να μιμηθούμε στη ζωή μας.

Η πρώτη ήταν η ακλόνητη, αδιαπραγμάτευτη και αδιασάλευτη εμπιστοσύνη της στο θέλημα του Θεού. Αν θέλουμε να είμαστε γνήσιοι χριστιανοί, οφείλουμε να εναποθέτουμε κάθε ελπίδα μας στα χέρια Του και να έχουμε τέλεια εμπιστοσύνη σε Εκείνον, γιατί ο Θεός είναι Αυτός που κατευθύνει τα πάντα. Οι άνθρωποι πολλές φορές παρασυρόμαστε, τρομοκρατούμαστε, μας κυριεύει πανικός και σπεύδουμε να αναζητήσουμε τρόπους που καμία σχέση δεν έχουν με το Θεό. Ξεχνούμε, ότι ο Χριστός βρίσκεται μόνο μέσα στην Εκκλησία και η κοινωνία μαζί Του επιτυγχάνεται μόνο μέσα στην Εκκλησία, τον θεσμό της οποίας συγκροτεί το Πανάγιο Πνεύμα και εκτός της οποίας δεν υπάρχει σωτηρία. Πολλές φορές παρασυρόμαστε και βλέπουμε εχθρούς που είναι ανύπαρκτοι και ενώ θα έπρεπε να μείνουμε μέσα στην Εκκλησία με απόλυτη εμπιστοσύνη στο Χριστό, αναζητούμε όχι σωστούς εκκλησιαστικούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη σωτηρία μας. Η Παναγία μας, σήμερα μας υπενθυμίζει, ότι αν ο Χριστός είναι μαζί μας, δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να μας βλάψει.

Η δεύτερη αρετή που διέθετε η Παναγία ήταν ότι υπήρξε το πρότυπο της εν Χριστώ ελευθερίας, η οποία εδράζεται στην υπακοή της στο θέλημα του Θεού και στην αφοσίωση της στην αποστολή που της ανέθεσε ο Θεός. Πολλές φορές μέσα στην εκκλησιαστική μας εμπειρία θεωρούμε φυσιολογική μία συμπεριφορά που θέλει να καταντήσει τους ανθρώπους πνευματικά ανάπηρους. Όχι εν Χριστώ ελεύθερους, αλλά αιχμαλώτους και αυτό είναι τραγικό, διότι μεταβάλλει τους πιστούς από μέλη της Εκκλησίας σε οπαδούς μιας οργάνωσης. Παραμορφώνει τους πιστούς από ζωντανές εικόνες του Χριστού σε υποχείρια των ανθρώπων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγάπη τους για τον Θεό και την Εκκλησία, τους μετατρέπουν σε υποχείρια τους, καταργώντας κάθε ίχνος ελευθερίας από τα πρόσωπά τους.

Η τρίτη αρετή της Παναγίας που ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος ήταν η αρετή της υπακοής. «Η υπακοή της Παναγία ήταν εν Αγίω Πνεύματι, γι’ αυτό και την οδήγησε να ακολουθήσει τις εντολές και το θέλημα του Θεού. Αν θέλουμε να είμαστε γνήσια τέκνα της Παναγίας οφείλουμε να είμαστε τέκνα υπακοής. Να υπακούμε στην Εκκλησία, που συγκροτείται εν Αγίω Πνεύματι και είναι η μόνη κιβωτός της αληθείας. Να υπακούμε στην Ιερά Σύνοδο και στους Επισκόπους , οι οποίοι έχουν ακέραιη την ευθύνη για τη σωτηρία των μελών της ποίμνης, που τους ανέθεσε η Εκκλησία. Η ευθύνη αυτή του Επισκόπου δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευθύνη κανενός ιερέως, κανενός μοναχού και καμίας μοναχής» τόνισε ο Σεβασμιώτατος και κατέληξε λέγοντας ότι: «Οφείλουμε να αναζητούμε, να αποδεχόμαστε και να εφαρμόζουμε την γνήσια εκφραζόμενη εκκλησιαστική άποψη που την διατυπώνει η Ιερά Σύνοδος, διότι η Ιερά Σύνοδος αποφαίνεται εν Αγίω Πνεύματι. Η απόφαση της Συνόδου είναι ανώτερη από την άποψη κάθε κληρικού ή λαϊκού, όσο άγιος και αν είναι αυτός και αυτό μας το κατέδειξαν και οι σύγχρονοι Άγιοι, οι οποίοι αγίασαν, υπακούοντας στην εκκλησιαστική κεφαλή και αποδεικνύοντας το γνήσιο εκκλησιολογικό τους φρόνημα».

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας πέριξ της Ιεράς Μονής και η ευλόγηση των άρτων που προσέφεραν οι προσκυνητές της Μονής.

Τον Σεβασμιώτατο, τις αρχές του τόπου και τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής φιλοξένησε η μοναχή Θεοδώρα, που διακονεί με αγάπη και αυταπάρνηση το Μοναστήρι της Παναγίας και κρατά αναμμένο το καντήλι της θαυματουργού Εικόνας της.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page