top of page

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την Παρασκευή 12/01/2024, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού παραδόθηκαν στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ενενήντα (90) φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο  αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’ για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και τόνισε ότι με το πρόγραμμα αυτό έρχεται η σύγχρονη τεχνολογία μέσα στον διοικητικό μηχανισμό της Ενορίας και της Μητροπόλεως. Υπογράμμισε στους Κληρικούς, ότι η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εκτυπωτών θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει το ενοριακό διοικητικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Επίσης αναφέρθηκε στην λειτουργία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο έχει καταρτίσει πάρα πολλά προγράμματα που αφορούν την διαρκή και συστηματική επιμόρφωση των κληρικών πάνω σε όλα σχεδόν τα θέματα που άπτονται της ιερατικής τους ιδιότητος. Είναι ένα Ίδρυμά που με την πρόνοια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσφέροντας πιστοποιημένα προγράμματα και αποδεικνύοντας την καλή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη για όλο το έργο που επιτελεί, λέγοντας ότι είναι ένας εκλεκτός κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που διακρίνεται για την τρομερή επιμέλεια σε ό,τι κάνει και το συστηματικό έργο που επιτελεί.

Ακολούθως, ο π Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική φιλοξενία και τον Αρχιμ. Καλλίνικο Καζαντζή, Συντονιστή του Ι.Π.Ε. για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Επισήμανε, ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και έδωσαν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης  και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page