top of page

Απόδοση της Εορτής του Πάσχα και ετήσια Θεία Λειτουργία στο ασκητήριο (σπηλιά) του Οσίου Αρσενίου του Βαρνακοβίτου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Θεία Λειτουργία  για την Εορτή της απόδοσης του Πάσχα τελέστηκε σήμερα το πρωί στο ασκητήριο -σπηλιά του Οσίου Αρσενίου του Βαρνακοβίτου, μετόχι της Ι. Μ.Παναγίας Βαρνάκοβας.

Πρόκειται για σπηλαιώδες ασκητήριο, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε Ναΐσκο και ήταν ο αρχικός τόπος ασκήσεως του Οσίου Αρσενίου, κτήτορος της Βυζαντινής Μονής της Παναγίας Βαρνάκοβας (1077 μ.Χ.).

Το Ιερό Βήμα είναι στο βάθος του σπηλαίου και η Αγία Τράπεζα βρίσκεται κατεβαίνοντας 10 πέτρινα σκαλοπάτια από το επίπεδο του υπόλοιπου Ναού.

Ο δασικός χωμάτινος δρόμος που οδηγεί στο ασκητήριο, απέναντι από το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας, είναι πολύ δύσβατος, γι΄αυτό και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από οχήματα με τετρακίνηση (4x4).

Παρά ταύτα, ευλαβείς προσκυνητές τόσο από την Άμφισσα όσο και από την Ναύπακτο ανέβηκαν σήμερα στο όρος του Οσίου Αρσενίου και έψαλλαν μαζί με τις μοναχές της Βαρνάκοβας  το «Χριστός ανέστη» τελευταία φορά για φέτος, λαμβάνοντας μυστικά στην ψυχή τους τη Χάρη και τις πνευματικές δωρεές του Οσίου, καθώς ο ιερός αυτός τόπος εκτός από την σπάνια φυσική ομορφιά και τη μεγαλειώδη θέα που φθάνει μέχρι τον Πατραϊκό Κόλπο, έχει διαποτιστεί από τους πνευματικούς του αγώνες.

Απολυτίκιο Οσίου Αρσενίου Βαρνακοβίτου (ποίημα μοναχής Κασσιανής)

Ήχος δ’. Κατεπλάγη Ιωσήφ.

Αρετής οσιακής πεπληρωμένος θαυμαστέ, μύστα της παρθενικής της εν τοις όρεσι ζωής, της Βαρνακόβης δομήτορ και ποδηγέτα, Αρσένιε σοφέ, άνθος θειότατον, ανθήσαν μυστικώς, λειμώσι Πνεύματος. Ει και σπηλαίω ήνθησας θεόπνοε, εν κοινοβίω εκάρπισας· πιστέ θεράπον της Θεοτόκου, την σην χάριν μετάδος μοι.


bottom of page