top of page

Ιερά Μητρόπολη Καστορίας: Εορτή του Αγίου Νικολάου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022


Τον Άγιο Ιεράρχη Νικόλαο τίμησε η Μητρόπολη Καστοριάς. Στην βυζαντινή πόλη της Καστοριάς υπάρχουν δεκατρία Ιερά Παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο.

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Βαλαλά. Στην ακολουθία του Εσπερινού μαζί με τον Σεβασμιώτατο συμμετήχαν ο προ ιστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού π. Στέφανος Σχοινάς, και ο Διάκονος π. Παντελεήμων, με την συμμετοχή πολλών ευλαβών Καστοριανών που προσήλθαν στην Εκκλησία για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το α΄ στιχηρόν τροπάριον του Εσπερινού «Μύροις, παροικήσας αισθητώς, μύρον αληθώς ανεδείχθης, μύρω χρισθείς νοητώ Άγιε Νικόλαε, Αρχιεράρχα Χριστού, και μυρίζεις τα πρόσωπα…».

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Ιερείς, το εκκλησίασμα, αλλά ιδιαιτέρως τον κ. Νικόλαο Κούστα, ο οποίος προσέχει με ιδιαίτερη φροντίδα το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, το οποίο και φρόντιζε επί σειρά ετών η μακαριστή μητέρα του κα Αλκιθέα Κούστα. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο κ. Νικόλαος Κούστας παρέθεσε κέρασμα για τον Σεβ. κ. Καλλίνικο, τους Ιερείς και το λοιπό Εκκλησίασμα.

Την επομένη μέρα, ανήμερα της Εορτής, στις 6 Δεκεμβρίου ε.ε. ο Μητροπολίτης Καστορίας εόρτασε στην μαρτυρική κώμη της Κλεισούρας. Ο σεπτός ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του ως άνω χωριού, με την συμμετοχή του εφημερίου της ενορίας π. Βασιλείου Ανδρονικίδη, και των Διακόνων π. Επιφανίου και π. Παύλου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης ανέλυσε τις τρεις κλιτικές από το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου «… Πάτερ, Ιεράρχα Νικόλαε…».

Στο τέλος της Ακολουθίας, ανέφερε ότι χάρηκε ιδιαιτέρως που λειτούργησε στο μαρτυρικό χωριό της Κλεισούρας. Ευχαρίστησε τον εφημέριο της ενορίας, τον εκ της Ιεράς Μονής Οσ. Γρηγορίου Αγίου Όρους ορμώμενο π. Επιφάνιο, τους ιεροψάλτες και ιδιαίτερα τον κ. Χρήστο Τογκαρίδη, που διετέλεσε επί σειρά ετών λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγ. Σοφίας Θεσ/νικης, πιστό μουσικό τέκνο του μακαριστού Άρχοντος πρωτοψάλτου κ. Χαριλάου Ταλιαδώρου, τους πολιτικούς ταγούς του τόπου μας, και τον πρόεδρο του χωριού κ. Ιωάννη Κόγκα.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του χωριού που με την σειρά του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την παρουσία του και την τέλεση της Πανηγύρεως.

Μετά την Θ. Λειτουργία, ο Μητροπολίτης επισκέφτηκε την νέα γιατρό του χωριού κ.Ελισάβετ και παρακάθισε στο εόρτιο γεύμα της ενορίας στην πλατεία του χωριού μαζί με τους άρχοντες του τόπου και τον ευεργέτη κ. Βασίλειο Ρούβα.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Καλλίνικος επεσκέφθη την πανηγυρίζουσα γυναικεία Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Γερόντισσα Αντωνία και τις λοιπές μοναχές της αδελφότητος.

bottom of page