Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 21 Απριλίου 2023
Μια πληροφορία που αφορά την τουριστική πολιτική των αρχών του Άμστερνταμ, μας δίνει την αφορμή να αναφερθούμε στο τουρισμό, την «βαριά βιομηχανία» της Πατρίδας μας, αλλά και άλλων Ευρωπαικών Κρατών.
Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού· θα μπορούσε να πη κανείς ότι είναι τόσες οι μορφές όσες είναι οι οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων, όσα είναι τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και όσα είναι τα πάθη τους. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η προσφορά δυνατοτήτων για την ικανοποίηση ποικιλώνυμων παθών είναι η «ανεπίσημη» διαφήμιση ενός τουριστικού προορισμού για προσέλκυση τουριστών.
Αν ενδιαφερθή πάντως κανείς να μάθη ποιες μορφές τουρισμού υπάρχουν, μπορεί να το πληροφορηθή πολύ εύκολα από το διαδίκτυο. Εκεί θα δη ότι υπάρχει μαζικός, ατομικός, εγχώριος, διεθνής, νεανικός, της τρίτης ηλικίας, συνεδριακός και θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός άθλησης και υγείας. Πολλές μορφές εξειδικευμένου τουρισμού υπάρχουν κάτω από τον χαρακτηρισμό του «εναλλακτικού τουρισμού»· υπάρχει τουρισμός εκθέσεων, αρχαιολογικός, μορφωτικός, γαστρονομικός, οικολογικός, ιαματικός και πολλοί άλλοι τουρισμοί, που ικανοποιούν πολλών μορφών «ανάγκες».
Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες, αν πούμε ότι σε τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο υπάρχει έντονη «νυχτερινή ζωή», αλλά και ότι σ’ αυτούς πολλοί βυθίζονται σε νύχτα σκοτεινών παθών.
Σ’ αυτό προφανώς δεν φταίει ο τουρισμός, γιατί τουρισμός είναι και η επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους, σε ωραία τοπία ή σε ιερά προσκυνήματα. Φταίει κατά βάση η επιθυμία του κέρδους που ανοίγει πόρτες σε αθέμιτες απολαύσεις. Και το ανησυχητικό είναι ότι οι κυβερνήσεις των ελευθέρων δυτικών κυρίως Κρατών εκμεταλλεύονται όλες τις μορφές του τουρισμού για να ανεβάζουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν τους (ΑΕΠ), τον βασικό δείκτη της οικονομίας τους. Για να το πετύχουν μάλιστα αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις χαλαρώνουν αρκετά την νομοθεσία τους, προκειμένου να μη στερούνται, με την αυστηρότητα των νόμων, έσοδα.
Μια καλή είδηση
Στην πόλη του Άμστερνταμ η κερδοφόρα χαλαρότητα των κανονισμών και των νόμων έφθασε τα πράγματα στο απροχώρητο και τώρα οι τοπικές αρχές αλλάζουν τακτική. Σε δραστηριότητες, οι οποίες είναι παράνομες στην χώρα μας, αλλά εκεί επιτρέπονταν, τώρα μπαίνει φραγμός και εκεί, «καθώς η πόλη εφαρμόζει νέους κανονισμούς, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την αναστάτωση που φέρνουν στην καθημερινότητα των κατοίκων οι τουρίστες».
Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ εξέφραζαν παράπονα για τα αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας, τα οποία αποδίδουν στην κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο στη σχετική ειδησεογραφία είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο του Άστερνταμ, μαζί με τους νέους κανονισμούς, θα ξεκινήση την άνοιξη μια καμπάνια καλώντας τους τουρίστες, που ταξιδεύουν στην πόλη τους για ναρκωτικά αλκοόλ και τα παρεμφερή, να «μείνουν μακριά» από αυτήν.
Βέβαια, οι αρχές και οι κάτοικοι του Άμστερνταμ δεν δείχνουν ότι ανησυχούν για την κατάπτωση των ηθών, την προκλητικότητα της αμαρτίας, που είναι γέννημα της αποβολής του Χριστού από την ζωή της Ευρώπης, αλλά ανησυχούν για την αύξηση της εγκληματικότητας. Βλέπουν τα πράγματα μέσα στο στενό πλαίσιο της δημόσιας ασφάλειας. Δεν φωτίζεται η σκέψη τους από θεολογικές αναφορές.
Παρά ταύτα αυτή η αλλαγή των κανονισμών στο Άμστερνταμ είναι μια καλή είδηση. Δείχνει ότι το παν δεν είναι το υλικό κέρδος. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία από την αύξηση του ΑΕΠ.
Πρωτοπρεσβύτερου π. Θωμά Α. Βαμβίνη
Comments