top of page

Μητρόπολη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου: Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Την Κυριακή, 28 Μαίου, στις 7.30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Ναύπακτο, εκδήλωση μνήμης για τα 570 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και περιελάμβανε δημοτικά τραγούδια για την άλωση της Πόλης, τα οποία πλαισιώθηκαν με την απαγγελία στίχων από θρηνητικά δημοτικά τραγούδια και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Η Πόλη κι αν αλώθηκε, η Ρωμανία ανθεί».

Τα τραγούδια απέδωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, την οποία διηύθυνε και συνόδευσε με το κανονάκι ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου κ. Παντελής Αναστασόπουλος. Τα τραγούδια της Χορωδίας, επίσης, συνόδευσαν ο Δημήτρης Αγγελόπουλος με βιολί, ο Γιώργος Αγγελόπουλος με κιθάρα και ο Κωνσταντίνος Αγγελής με τουμπερλέκι. Τα ποιήματα και κάποιες εισαγωγές σ’ αυτά διάβασε η κ. Ελένη Καραγιάννη.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Β. Γκίζας, οποίος μίλησε για τις αιτίες που οδήγησαν στην συρρίκνωση της Χριστιανικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Οθωμανούς, αιτίες που βαρύνουν τους διαχειριστές της εξουσίας του Ανατολικού Ρωμαικού Κράτους.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος κατ’ αρχήν συνεχάρη την Χορωδία και τον διευθυντή και δάσκαλό της κ. Παντελή Αναστασόπουλο και στην συνέχεια, επεκτείνοντας τις επισημάνσεις του κ. Δημάρχου, μίλησε για την πρώτη άλωση της Πόλης το 1204 από τους Λατίνους, για το μίσος των Φράγκων, που δεν ήθελαν την ανασύσταση της Ρωμαικής αυτοκρατορίας, μίλησε για τις πιέσεις του Πάπα να δεχθούν οι Ορθόδοξοι την ένωση που αποφάσισε η Σύνοδος Φεράρας-Φλωρεντίας, για την συλλειτουργία λίγους μήνες πριν από την Άλωση, ορθοδόξων, καθολικών, ουνιτών στην Αγία Σοφία στις 12 Δεκεμβρίου του 1452, που δημιούργησε αντίδραση στον λαό, ο οποίος έπαψε να εκκλησιάζεται. Ο μικρός πληθυσμός της Πόλης και το ελάχιστο σε σχέση με τους Οθωμανούς στράτευμα του Αυτοκράτορα, αλλά και οι πολιτικές και θρησκευτικές διχοστασίες, οδήγησαν στην πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από τις πολιτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις στην πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε σε σύγχρονα θέματα, τονίζοντας ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ενοποιητικός. Η Εκκλησία δεν ανήκει σε μερικούς, ανήκει σε όλους. Μπαίνει στην διηρημένη κοινωνία για να την οδηγήση στην ενότητα. Δεν κομματιάζεται, δεν ταυτίζεται με κάποιον σχηματισμό ή με κόμμα. Μίλησε για την Οικουμενικότητα του Αγίου Όρους και των Αγίων. Επικρότησε στο σημείο αυτό την σχετική δήλωση του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Δείτε σε επανάληψη ολόκληρη την εκδήλωση


bottom of page