top of page

Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου: Ομιλία στους εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο άνθρωπος των Τριών Ιεραρχών και ο “μετάνθρωπος” της τεχνολογίας»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Εορτάστηκε και φέτος η μεγάλη εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των γραμμάτων και της παιδείας, στην πόλη της Ναυπάκτου, με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το απόγευμα της Τρίτης, 30 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της επαρχίας μας με ομιλία του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου και δεξίωση για τους παρευρισκόμενους στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα : «Ο άνθρωπος των Τριών Ιεραρχών και ο "μετάνθρωπος" της τεχνολογίας».

Διαίρεσε την εισήγησή του σε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη παρουσίασε την διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου, του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τον άνθρωπο, που είναι δημιούργημα του Θεού, έχει ψυχή και σώμα, γι' αυτόν ενηνθρώπησε ο Υιός και Λόγος του Θεού, είναι «άνθρωπος του Θεού». Ο άνθρωπος είναι η κορωνίδα της δημιουργίας, κυριαρχεί πάνω στην κτίση, έχει νού και λογική και γίνεται θεούμενος και μετά την ανάσταση του σώματος θα ζη αιωνίως.

Στην δεύτερη ενότητα ανέλυσε τους σύγχρονους όρους, «διανθρωπισμός» και «μετανθρωπισμός» και πως από το φιλοσοφικό κίνημα του «διανθρωπισμού» φθάσαμε στον «μετανθρωπισμό». Μετάνθρωπος είναι ένα ρομπότ με «ελεύθερη βούληση», «πολιτικά δικαιώματα» και «υποχρεώσεις», ένας «βιολογικός άνθρωπος με ψηφιακό εγκέφαλο» και με «τεχνολογικά εξαρτήματα ως σωματικά μέλη».

Στην τρίτη ενότητα έκανε ευρύτερη ανάλυση του «μετανθρώπου» της τεχνολογίας. Πρόκειται για ρομπότ, με «τεχνητό εγκέφαλο», διαθέτει «νευρονικό δίκτυο» που δέχεται «δεδομένα», τα οποία προέρχονται από «αισθητήρες», που καταλήγουν στην «βαθειά μάθηση», την «τεχνητή νοημοσύνη», την «εικονική πραγματικότητα» και την «υπερνοημοσύνη».

Κατέληξε με τις συμπερασματικές παρατήσεις ότι: ο άνθρωπος είναι περίληψη της δημιουργίας, η σύγχρονη τεχνολογική επανάσταση εγκυμονεί κινδύνους, αλλά ο άνθρωπος πρέπει να κυριαρχή πάνω σε αυτήν, πρέπει να αναπτυχθή η νοερά ενέργεια που δεν μπορεί κανείς να αντιγράψη, και γι' αυτό ο άνθρωπος πρέπει να γίνη θεούμενος εν Χριστώ Ιησού. Πρέπει να χρησιμοποιή με μέτρο τις σύγχρονες ανακαλύψεις της επιστήμης, χωρίς να γίνεται δούλος των πραγμάτων, αλλά μόνον δούλος του Κυρίου Ιησού Χριστού, δηλαδή να γίνη απελεύθερος Χριστού.

Αυτός είναι ο άνθρωπος κατά τους Τρεις Ιεράρχες.

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους και διεξήχθη ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ακολούθησε δεξίωση για όλους. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ. Άγγελος Σταυρόπουλος καθώς και οι Διευθυντές των Σχολείων της πόλεως.

*

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ στην συνέχεια συμμετείχε στην απονομή των βραβείων του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας παρουσία του Προισταμένου κ. Χρήστου Καζαντζή (για την εκδήλωση θα δημοσιευθή ιδιαίτερο Δελτίο Τύπου).

Ανήμερα της Εορτής, Τρίτη 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή των Σημαιοφόρων των Σχολείων της πόλεως και πολλών μαθητών και καθηγητών.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Ιερείς π. Θωμάς Βαμβίνης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης και οι Διάκονοι π. Παίσιος Παρασκευάς και π. Αντώνιος Αντωνιάδης.

Πριν την απόλυση της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρτοκλασία υπέρ πάντων των διδασκόντων και διδασκομένων στα εκπαιδευτήρια της επαρχίας μας, ενώ ακολούθησε η εκφώνηση του εορταστικού λόγου από την θεολόγο καθηγήτρια των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη, κ. Δροσούλα Κόκλα, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τις βασικές παιδαγωγικές αρχές των Τριών Ιεραρχών.

Πριν το Δι' ευχών ο Σεβασμιώτατος έδωσε τις ευχές του σε όλα τα παιδιά και τους καθηγητές και δασκάλους τους και αναφέρθηκε στα μεγάλα χαρίσματα που διέθεταν οι Τρεις Ιεράρχες, καθώς διέθεταν ισχυρή και πεπαιδευμένη λογική-διάνοια με την οποία γνώρισαν τις επιστήμες της εποχής τους, αλλά και ισχυρό νού, με τον οποίον γνώρισαν τον Θεό και έτσι ήταν ολοκληρωμένοι άνθρωποι και πρότυπα για όλους μας.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page