Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 26 Απριλίου 2023
Το 1ο Λύκειο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, για να συνομιλήσει με μαθητές της Α’ Λυκείου.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του και ευχαρίστησε για την πρόσκληση να βρεθεί στη σχολική αίθουσα και να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση επιθυμούν να του θέσουν οι μαθητές. Για περισσότερο από μιάμιση ώρα συνομίλησε μαζί τους, απάντησε στις ερωτήσεις τους και η συζήτηση επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα θεολογικά, εκκλησιαστικά, κοινωνικά και νεανικά θέματα.
Ενδεικτικά ρωτήθηκε για το τί λείπει από την Εκκλησία σήμερα και ποιά είναι η μεγαλύτερη «ασθένεια» των κληρικών της εποχής μας; Απαντώντας διευκρίνισε τί είναι Εκκλησία, λέγοντας ότι Εκκλησία είναι μια συνάντηση, μια κοινωνία προσώπων στο όνομα του Χριστού και ανέφερε, ότι αυτό που λείπει σήμερα είναι ο ενθουσιασμός και η δυναμική των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Όσον αφορά τους κληρικούς, τόνισε ότι είναι άνθρωποι που προέρχονται μέσα από την κοινωνία που ζούμε όλοι μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας κληρικός σήμερα, είναι να μην χάσει την ιδιότητά του να είναι ποιμένας, πατέρας και καθοδηγητής. Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι να πιστέψει ότι έχει εξουσία και να κάνει κατάχρηση αυτής της εξουσίας. Επίσης οφείλει να διαχειριστεί σωστά τα περιουσιακά στοιχεία της Ενορίας του, να οριοθετήσει σωστά τη σχέση του με τους ανθρώπους και κυρίως να αγαπήσει όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία διάκριση.
Στην ερώτηση πότε και με ποιό τρόπο καταλάβατε ότι έχετε κλήση στην ιερωσύνη, απάντησε, ότι από την πρώτη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω κληρικός και να υπηρετήσω τον Χριστό και την Εκκλησία. Στην ερώτηση αν η ώρα που τελείται η Θεία Λειτουργία εμποδίζει την συμμετοχή των νέων ανθρώπων τόνισε, ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ώρα τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, αλλά το ότι οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να κατανοήσουν την γλώσσα των κειμένων και δεν έχουν ενεργό συμμετοχή στα τελούμενα.
Απαντώντας στο ερώτημα: «ποιά είναι η γνώμη σας για την παραβατικότητα των ανηλίκων και την έλλειψη στόχων στους νέους;» υπογράμμισε ότι η κάθε εποχή έχει διαφορετικές προκλήσεις, αλλά και διαφορετικές δυνατότητες. Ως ένα μεγάλο πρόβλημα στη σημερινή ζωή των νέων εντόπισε το ότι ζουν έντονα την εικονική πραγματικότητα. Ακόμα και στα παιχνίδια κυριαρχεί η εικόνα και η αφή. Επίσης μέσα από την εικονική πραγματικότητα δεν δημιουργούνται και δεν αναπτύσσονται αληθινές ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες.
Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας τον διάλογο με τους μαθητές, τους ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ευχήθηκε να δοθεί και άλλη ευκαιρία προσωπικής επικοινωνίας και διαλόγου μαζί τους. Τους προέτρεψε να μην χάσουν την πίστη τους στον Θεό, στις αξίες και στα ιδανικά. Να εργαστούν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τα οράματά τους και να μην επιτρέψουν ποτέ και σε κανέναν να τους εκμεταλλευθεί. «Μην πιστέψετε ότι μπορείτε να κερδίσετε κάτι στη ζωή, εύκολα και χωρίς κόπο. Μην ξεχάσετε ότι κάθε ηλικία έχει τις δικές της χαρές και τους δικούς της αγώνες. Μη γίνετε ζητιάνοι μιας κοινωνίας ή μιας εποχής και μη δεχτείτε να γίνετε σκλάβοι των άλλων, σκλάβοι κοινωνικά, ψυχικά, πνευματικά. Εσείς ειδικά είστε απόγονοι ηρώων που θυσιάστηκαν για να παραμείνουν ελεύθεροι και οφείλετε να εργαστείτε για να προχωρήσετε στη ζωή σας, να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας και να παραμείνετε ελεύθεροι».
Σχόλια