Δημοσιεύτηκε: Κυριακή 28 Μαΐου 2023
Την Κυριακή, 28 Μαίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας και της Αδελφότητος Ναυπακτίων Αττικής και με την άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στην θεία Λειτουργία έγινε και αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών των Συλλόγων και των Προέδρων, κ. Θεοδώρου Παπαδοπούλου και κ. Κωνσταντίνου Βουτσινά, αντιστοίχως.
Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τους Ιερείς του Ιερού Ναού, π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, π. Γεώργιο Καλπούζο και άλλους Ιερείς καθώς και δύο Διακόνους.
Στο κήρυγμά του, αναφερόμενος στην εορτή της Αναλήψεως του Χριστού, ερμήνευσε το χωρίο του Αποστόλου Παύλου από την Επιστολή του προς τον μαθητή του Τιμόθεο: «Και ομολογουμένως μέγα εστί το της ευσεβείας μυστήριον· Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη» (Α΄ Τιμ. γ΄, 16).
Αναλύοντας αυτό το χωρίο είπε ότι η κατά Θεόν ευσέβεια είναι μεγάλο μυστήριο, δεν είναι μια εξωτερική συμπεριφορά, αλλά η ένωσή μας με τον Χριστό και η βίωση όλων των γεγονότων της θείας Οικονομίας, της θείας Ενανθρωπήσεως.
Στο χωρίο αυτό φαίνεται ότι υπάρχει μια τριμερής διαίρεση, αν και υπάρχει ενότητα. Πρώτον είναι η Ενανθρώπηση του Χριστού, δεύτερον είναι η Ανάληψή Του στους ουρανούς και τρίτον είναι η εν Αγίω Πνεύματι επέκταση του κηρύγματός Του σε όλον τον κόσμο. Κατά τον ιερό Θεοφύλακτο, τέθηκε τελευταία το «ανελήφθη εν δόξη», γιατί ο Χριστός είναι στους ουρανούς μέσα στην δόξα του Θεού, ως αληθινός Θεός.
Στην συνέχεια είπε ότι αυτό το χωρίο φαίνεται πως ήταν ένας αρχαίος λειτουργικός ύμνος, που απετέλεσε την αρχή των βαπτιστηρίων Συμβόλων, και επεκτάθηκε αργότερα με το γνωστόν «Σύμβολον της Πίστεως», του οποίου τα πρώτα άρθρα συνεκρότησαν οι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, τους οποίους εορτάζουμε σήμερα.
Ακριβώς γι’ αυτό αναφέρθηκε στους Πατέρες της Συνόδου αυτής, οι οποίοι οριοθέτησαν την Αποκάλυψη του Χριστού σε σχέση με την αίρεση του Αρείου, ο οποίος αμφισβήτησε την Θεότητα του Χριστού.
Κατέληξε ότι η Ορθόδοξη πίστη είναι η ταυτότητα εμπειριών των Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων, οι οποίοι ομίλησαν για τον Χριστό και την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού.
Κατά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Προέδρους και τα μέλη των Συλλόγων της Ναυπακτίας για την διοργάνωση της λειτουργικής αυτής συνάντησης, κατά την οποία δόθηκε η δυνατότητα ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ τους. Επίσης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος με χαρά έδωσε την άδεια και την ευλογία να γίνη αυτή η θεία Λειτουργία, και μάλιστα μετέφερε τις ευχές του σε όλους τους Ναυπακτίους, διότι συνδεόταν στενά με τους κατά καιρούς Μητροπολίτας της Ναυπάκτου, καθώς επίσης ευχαρίστησε τον Προιστάμενο του Ιερού Ναού π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, π. Γεώργιο Καλπούζο, τους άλλους Ιερείς και Διακόνους και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους του Ναού, και ευχήθηκε να έχουν υγεία κατ’ άμφω.
Μετά την θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και τους Ναυπακτίους, και στην συνάντηση συζήτησαν διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την Ναύπακτο. Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησαν ο Πρόεδρος της ΟΣΥΝ, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Ναυπακτίων Αττικής «ο Έπακτος», και ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους.
Παρόντες ήταν, εκτός από τους πραναφερθέντες Προέδρους ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, η κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Νικόλαος Νούλας, καθηγητής, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, η κ. Ζέφη Δημαδάμα, ο κ. Διονύσιος Πελέκης, Δικηγόρος, ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και πολλοί άλλοι.
Η όλη εκδήλωση ήταν εξαιρετική, και όλοι διατύπωσαν την πρόταση να επαναλαμβάνεται αυτή, γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα στον Σεβασμιώτατο και τους Ναυπακτίους να συναντώνται και να διατρανώνουν την επικοινωνία τους.
Comments