top of page

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Η πρώτη του έτους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2024

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκαν στην ΙεράΜητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Χριστού και η ιερά μνήμη του ΜεγάλουΒασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό ΜητροπολιτικόΝαό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια τουΚοινωνικού αναγνώσθηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου για την πρώτη του έτους. Τους ύμνους της Εορτής απέδωσαν θαυμάσια οι χοροί του Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Γκρίζη και του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Βάτσιου.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την έναρξη τουνέου έτους, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, των πολιτικών, δημοτικών και στρατιωτικώναρχών.

Αμέσως μετά, στο Δημαρχείο του Αγρινίου, οΣεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευλόγησετην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του Δήμου, παρουσία τουΔημάρχου, Αντιδημάρχων, μελών του ΔημοτικούΣυμβουλίου, καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε: «να έχουμε όλοι καλή χρονιά. Το έτος που πέρασε μας άφησε πολλές δυσάρεστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος και να ξεχνά, αλλά και ένα θυμάται. Καλούμαστε,λοιπόν, να ξεχάσουμε, ό,τι μας δυσαρέστησε, μας πίκρανε και μας δημιούργησε ψυχικό ή σωματικό άλγος. Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, ό,τι μας έκανε πιο δυνατούς, έμπειρους,σοφούς, ικανούς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και περιστάσεις στη ζωή μας. Αυτό θα ήθελα να είναι το σύνθημα σήμερα: ό,τι πρέπει να το αποθηκεύσουμε στη λήθη και ό,τι χρειάζεται να το αποθηκεύσουμε στην ανάμνηση».

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε επίσης στον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Αγρινίου «να έχει μία καρποφόρο και εποικοδομητική νέα θητεία, όπως και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό που μας ενώνει αυτή τη στιγμή όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ, είναι ότι είμαστε κάτοικοι αυτού του τόπου και διακονούμε με έναν και μοναδικό σκοπό,να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτού του λαού. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Να έχετε υγεία, δύναμη. Να χαίρεστε με αυτό που κάνετε και να είναι δημιουργικό το πέρασμά σας από τον τόπο και από τη θέση που διακονείτε».

 

Ακολουθεί η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

 

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα.

Κάθε πρωτοχρονιά αποτελεί, συγχρόνως, τέλος και αρχή. Κατά τη στιγμή που ένας κύκλος του χρόνου ολοκληρώνεται και ένας καινούργιος διανοίγεται ενώπιόν μας, έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε έναν απολογισμό του παρελθόντος, αλλά και να ανανεώσουμε τις ελπίδες μας για το μέλλον.

Είναι γεγονός πως η χρονιά που πέρασε μας επεφύλαξε δοκιμασίες, οι οποίες προκάλεσαν πόνο και απόγνωση σε πλήθος συνανθρώπων μας, όπως και σε εμάς τους ίδιους. Είδαμε το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας να υφίσταται σοβαρές καταστροφές από τις πυρκαγιές, περιουσίες συμπατριωτών μας να καταστρέφονται από τις πλημμύρες, νέους ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους σε πολύνεκρα δυστυχήματα. Παρόμοιες είναι και οι ειδήσεις από κάθε άκρη της γης. Η φρίκη στα πεδία των μαχών αυξάνεται, το φυσικό περιβάλλον απειλείται, οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάζονται από την μοναχικότητα και την σκληροκαρδία.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι απογοητευτικές αυτές καταστάσεις πολιορκούν την ψυχή μας και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων στην κατήφεια και την απαισιοδοξία. Όλοι μας αισθανόμαστε την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα μας ταλαιπωρούν και να ανοίξουμε μια νέα ολόλευκη σελίδα στη ζωή μας, γεμάτη ελπίδα και αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Το βράδυ της πρωτοχρονιάς, μετρήσαμε όλοι αντίστροφα τις τελευταίες στιγμές του περασμένου χρόνου, με την προσδοκία, το παλιό να παρέλθει και κάτι το καινούριο να γεννηθεί.

Ιδού, λοιπόν, ενώπιόν μας ο νέος χρόνος. Ιδού η πρώτη καινούρια και μεγάλη ευεργεσία που μας χαρίζει σήμερα ο Θεός. Ιδού η μεγάλη μας ευκαιρία να δώσουμε νέα ορμή στα όνειρά μας, να δυναμώσουμε την αποφασιστικότητά μας για κάτι καλύτερο, να μεταβάλλουμε την αέναη ροή του χρόνου, από διαδικασία φθοράς σε ευκαιρία εισόδου στην αιωνιότητα.

Ναι, αδελφοί μου. Κανείς δεν έχει την δυνατότητα να σταματήσει τον χρόνο. Ο καθένας όμως από μας μπορεί να του δώσει νόημα και να τον μεταβάλει σε καιρό διόρθωσης των λαθών, υπέρβασης των παθών και εκπλήρωσης του πόθου για μια ανώτερη και πληρέστερη ζωή. Πόθου τον οποίον φύτεψε ο Πλάστης και Θεός μας στην ανθρώπινη ψυχή από την αρχή της δημιουργίας μας. Η κάθε στιγμή του νέου έτους αποτελεί πρόσκληση ανανέωσης της ύπαρξής μας. Κάθε ημέρα και κάθε ώρα της νέας χρονιάς αποτελεί ευκαιρία ένωσης με Εκείνον, ο Οποίος υπέστη την φθορά του χρόνου, όμως, όπως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του, ο θάνατος δεν τον νίκησε, όπως δεν μπορεί να νικήσει εκείνους που ζουν ενωμένοι μαζί του.  

Αυτή η βεβαιότητα της ζωής είναι σε θέση να μας γεμίσει με δύναμη και αισιοδοξία μπροστά στις όποιες δυσκολίες και στα όποια έμπόδια φέρει στο δρόμο μας η νέα χρονιά. Γνωρίζουμε πως η απληστία θα συνεχίσει να πληγώνει τον κόσμο μας, οι τεχνολογικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να αμφισβητούν την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, η μοναξιά και ο φόβος θα συνεχίσουν να κτυπούν την πόρτα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάθε απειλή όμως θα προσφέρει και μια ευκαιρία ανανέωσης της εμπιστοσύνης μας προς τον Δημιουργό μας Θεό, αλλά και μία ευκαιρία προσωπικής ενδυνάμωσης προκειμένου να συμβάλουμε με ακεραιότητα και υπευθυνότητα, στο μέτρο των δυνάμεών μας, στην διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου.          

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, στη νέα ολόλευκη σελίδα που ο χρόνος ανοίγει ενώπιόν μας σήμερα, μαζί με τις πρωτοχρονιάτικες ευχές, να γραφεί ως επικεφαλίδα η αποφασιστικότητα να μεταβληθούμε από αδιάφορους και παθητικούς αποδέκτες των εξελίξεων, σε δυναμικούς πρωταγωνιστές. Μέσα σε ένα κόσμο διχασμού και αβεβαιότητας, ας περπατήσουμε με σύνεση και σοφία Θεού, εκμεταλλευόμενοι την κάθε ημέρα. Ας μετατρέψουμε την πρώτη ημέρα του καινούριου χρόνου σε αφετηρία προσωπικής αναγέννησης, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του Θεού, ο οποίος μας θέλει συνεργούς στο σχέδιό Του για την μεταμόρφωση της ζωής σε παράδεισο.

Ο παντοδύναμος Κύριος της αγάπης ας ευλογεί καθ' όλη την διάρκεια της νέας χρονιάς τις οικογένειές σας, την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Comments


bottom of page